За пътищата в България с автомобили под наем

Avis коли под наем пътища

Шофиране в България


Шофира се от дясната страна на пътя и при приближаване на кръстовища с кръгово движение, се кара в посока обратно на часовниковата стрелка. Превозните средства в кръстовища с кръгово движение са с предимство, пред тези които навлизат в него. Съществуват и изключени от това пътно правило, но те са обозначени със знак. Предпазни колани са задължителни, включително и за пътниците на задната седалка на автомобила. Застрахователните компании могат да откажат да заплатят за произшествие, ако не е сложен предпазен колан.

Ограничения на скоростта


В рамките на града - до 50 Km/ч
Извън града - до 90 Km/ч
На магистрала - до 140 Km/ч

Пътна информация


Автомобилите под наем в България са с оборудвани със стикер или винетка, която позволява на превозното средство да се движи по всички пътища, без изключение до края на годината.

Полезни и важни номера


Общи спешни повиквания - 112
Пътна помощ - 146
Бърза помощ - 150
Пожарна - 160
Пътна полиция - 165
Полиция - 166

Паркинг


Паркирането на тротоара е забранено.

Синя и зелана зона в София

Единствено превозни средства с тегло до 2,5 тона и микробуси и автобуси с максимум 12 пътници, могат да паркират в "синя и зелан зона". След изтичане на времето, превозните средства ще бъдат репатрирани.


Паркиране с SMS

Клиентите на българските мобилни оператори могат да паркират в „синя и зелена зона” чрез изпращане на SMS на номер 1302 или 1303 с текст № регистрационен номер на превозното средство. Заплащането с SMS е за престой до 1 час. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално съдържанието на регистрационния номер на превозното средство. Цената на услугата "SMS паркиране" и "Паркинги от телефонен разговор" с ДДС за 1 час паркинг е определена от Столичния общински съвет и е равна на цената на паркинга с ДДС, цената на един SMS се определя отделно - от мобилния оператор.

От 1 септември София има нови зони и правила при паркиране

СИНЯ ЗОНА


Това е зоната определна от булевардите: "Христо Ботев", бул. "Тодор Александров", бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Ген. М. Д. Скобелев"; Граничните булеварди, определящи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране "СИНЯ ЗОНА".

ЗЕЛЕНА ЗОНА

Това е зоната определена от булевардите: бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "България", бул. "Академик Иван Е. Гешов", ул. "Хан Пресиян", ул. "Здраве", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев", ул. "Опълченска"; Граничните булеварди, определящи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране "ЗЕЛЕНА ЗОНА".


Вижте карта на зона на действие на двете зони:

Parking zones.jpg


Kак можем да паркираме в Синя зона
Изпращане SMS на телефон 1302
Цена - 2 лева на час
Максимално време за паркинг е до 2 часа
Време на действие:
в работни дни от 08.00 до 19.00 часа
в събота от 08.00 до 14.00 часа

Как можем да паркираме в Зелена зона
SMS на телефон 1303
Цена - 1 лев на час
Максимално време за паркинг е до 4 часа
Време на действие:
в работни дни от 08.00 до 19.00 часа

Възможно е заплащане за синя и зелена зона с талон закупен от контрольор или друг търговски обект.

Мобилни телефони

Не се разрешава използването на мобилен телефон по време на шофиране, освен ако не се използава “hands free”.

Шофиране в нетрезво състояние

В България не е позволено да шофирате, когато имате концентрация на алкохол над 0,5 промила. Законът е много строг, полицията извършва случайни проверки и ако Ви хванат в нетрезво състояние, ще изгубите шофьорската си книжка, ще получи висока глоба и дори може влезете в затвора. Ако притежава свидетелство за управление и пътувате в автомобил с пиян шофьор, вие сте еднакво отговорни по закона в България. В случай на произшествие с колата Ви, злополука и здравно осигуряване може всички да се анулират, ако се окаже, че сте били под влияние на алкохол. Както във всички страни, е по-безопасно да не карам пил!